A DUNAFERR Dunai Vasmű Rt. erkölcsi és anyagi támogatásával elvégzett második ásatás folyamán, 1995 szeptemberében egy olyan kora középkori vas­olvasztó telepet tártak fel, amelyben összesen 21 bucakemencét használtak hosz­szabb időn keresztül a vaselöállítás szakmai titkait ismerő elődeink. A kemencék közül 4 db megőrizhető a jövő nemzedék számára.

Az ásatás során felszínre került tárgyi leletek arra utalnak, hogya szóban forgó területen és időpontban a magyarság alkotó módon volt jelen.

Tekintettel a leletek ipartörténeti és magyarság-történeti szempontokból fel­becsülhetetlen értékére, a DUNAFERR Dunai Vasmű Rt., a Magyar Vas- és Acél­ipari Egyesülés és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület egy alapítvány létrehozását indították el, amelyet Somogyfajsz község Önkormányzata és Marcali város Önkormányzata is támogatott.

Az alapítvány első munkájaként egy többfunkciós épületet emelt az ősi vas­olvasztó-kemencék fülé. Az épületet aDunaferr Mémökiroda Kft. tervezte Máriás Nyina vezető tervező irányításával. A múzeum kialakításához egy "Dunaferr Jurta" könnyü-acélvázas, kupolaszerü szerkezetet használtak fel. Az acélszer­kezetet aDunaferr Acélszerkezeti Kft. gyártotta és szerelte. Az emlékhely kialakí­tásának irányítását, szervezését a Dunaferr szakemberei végezték.

A bejegyzés trackback címe:

https://oskohaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr171738652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása