A vaskohászati kutatás páratlan előnyökkel rendelkezik. Csak a temetők kutatá­saival lehet összemérni lehetőségeit.

Több módszerrel viszonylag pontosan mérni lehet az időt. Így talán remény van arra, hogy a legősibb nemzetségföi helynevek gazdáiról ismeretet szerezzünk. Az eddig feltárt somogyi kohók, telepek máris szolgáltak meglepetésekkel, sajátsá­gokkal és hasonlóságokkal is.

Feltűnő, hogy mindegyik helyen sürü a telepítés, és bizonyos rendszert is fel lehet ismerni a sorokban. A kohók formája, alakja is hasonlóképp meglepetéseket okozott a szakembereknek. A faszenekből következtetni lehet a hajdani növény­világra. Az ilyen irányú vizsgálatok eredményeit érdeklődéssei várjuk.

Elmondják ezek a kis kohók, hogy egy évezrede sem voltunk elmaradott, műveletlen, barbár nép, mivel olyan műszaki tudás birtokában voltunk, ami meg­felelt a kor követelményeinek, ami elégséges volt ahhoz, hogy népűnk talpon maradhasson az ellenséggel szemben, esélye legyen az élethez, a fejlődéshez, a más népekhez való alkalmazkodáshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://oskohaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr671738600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása