A temetés

2010.03.01. 12:39

  Mivel 1999. októberére bukásunk nyilvánvalóvá vált, ezért a régészek miniszté­riumi költségtérítéssei elvezették a vizeket az árkaikból, aztán szétbontották a tanúfa­lakat, elvégezték az utómunkákat és díszes temetésre készültek. A kohókat, a sütöke­mencéket, egyéb maradványokat drága homokágyakba akarták fektetni. Tárgyaltak a bányákkal, fuvarozókkal, munkásokat vettek fel...

  Aztán néhány nap multán kiderült, hogy a minisztériumi pénz nincs még sem az önkormányzat, sem a múzeum számláján... A munkások nem kaptak pénzt, ezért sztrájkba léptek, nem hittek az ígéretekben. ..
 Ekkor a régészek hozzánk, az "ellenségeikhez" fordultak segítségért. És a "le­győzöttek" segítségükre siettek, nehogy a telep elpusztuljon. Sütő Zoltán kurátor tár­sammal megnyugtattuk a munkásokat, hogy azonnal utalunk a somogyjádi önkor­mányzattal együtt 250 ezer forintot, de ha kell, akkor többet is.
  Ezért a régészek kénytelenek voltak eltűrni, hogy a lelőhelyet, a temetést meg­örökítsük, filmre vegyük, fényképeket készítsünk.
  A tudományos háboruról szóló filmet rövidesen bemutat juk, . ahol erre igény van. Elküldjük Akadémiánk elnökének is.
A régészeti "tömegsírt" három év óta nem tekintette meg senki. Még nem mentek rajta végig a traktorok, csak emberek és vadállatok. Vajon mikor jönnek a bul­dózerek? Mikor tünnek el végleg a kohók a szántásban?
  Kiket érdekel ez Magyarországon?
  Ha a viking hajókkal ezt tették volna a norvég régésze~ akkor ott mit tettek
volna az állam tudományos és politikai vezetői, és mit írtak volna az újságírók?

A bejegyzés trackback címe:

https://oskohaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr361799490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása